trompet.nl
https://trompet.nl/forum/

Mondstuk voor bigband
https://trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=13679
Pagina 1 van 1

Auteur:  Heinz [ 17 apr 2023 12:30 ]
Berichttitel:  Mondstuk voor bigband

Al een hele tijd speel ik op een Yamaha 11B4. Ik vind dat mondstuk prettig en efficiënt spelen. In de harmonie speel ik 1e stem en heb ik zeker niet de indruk dat ik niet hard genoeg speel. Echter, in de bigband speel ik 2e stem en heb ik de indruk dat ik wat volume mis t.o.v. de lead.

Zou ik met een mondstuk dat meer is gericht op lead/ commercieel meer volume kunnen produceren dan met m'n 11B4?

Auteur:  luc [ 17 apr 2023 16:32 ]
Berichttitel:  Re: Mondstuk voor bigband

Volgende heb ik van een gewezen trompetdocent met jarenlange ervaring :
Het mondstuk dat best combineert met je toonbuis zal luidst klinken. Verwijder je hoofdstemschuif van de toonbuis en blaas die toonbuis achtereenvolgens met de verschillende mondstukken met gelijke kracht. Wat hierbij luidst klinkt is het mondstuk dat best past.

Nog iemand bekend met deze methode om een geschikt mondstuk te kiezen ?

Auteur:  The Joker [ 18 apr 2023 09:52 ]
Berichttitel:  Re: Mondstuk voor bigband

Volgens mij gaat het om meer dan alleen maar harder of zachter spelen. In een harmonie orkest zul je een heel ander geluid moeten produceren om te mengen met je sectie en de rest van het orkest, dan in de bigband. Over het algemeen zul je in het orkest wat ronder spelen en in de bigband wat scherper, dan lijkt het ook gelijk sterker te klinken.

Wat betreft de methode om het volume dat een mondstuk produceert te "meten". Daar heb ik echt nog nooit van gehoord en lijkt me ook totaal irrelevant. Een mondstuk moet bij jou en je trompet passen en het geluid produceren dat je voor ogen hebt en nodig is voor de situatie waar je in zit.

Om antwoord te geven op je laatste vraag: met een commerieel/lead mondstuk zul je misschien meer volume kunnen produceren, maar er zijn veel meer factoren die meespelen en er voor zorgen hoe je de balans en het mengen ervaart. Dus een kwestie van goed advies inwinnen en uitproberen :)

Auteur:  Heinz [ 20 apr 2023 11:39 ]
Berichttitel:  Re: Mondstuk voor bigband

En gaat het dan vooral om cupdiepte of om de backbore?

Ik kreeg op het Amerikaanse forum advies om een 11A4 te proberen. Dit mondstuk heeft een ondiepe cup, maar dezelfde backbore als de 11B4.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/