trompet.nl
https://trompet.nl/forum/

Lotus mondstukken
https://trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=13527
Pagina 1 van 1

Auteur:  brassheavy [ 06 feb 2022 08:58 ]
Berichttitel:  Lotus mondstukken

https://www.atelierpfeiffer.nl/zoeken?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search-cat-select=0&search_query=Lotus&submit_search=

De Lotus mondstukken design/ontwikkeld door Adam Rapa http://www.atelierpfeiffer.nl
- 4 Rim's #1,2,3 en 7
- 6 cups XL,XL2,L,L2,M2,M,S
- 3 materiaal soorten Brass, Brons en Nickel Silver

Auteur:  Roel [ 07 feb 2022 13:04 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

Ik haak hier even op in vanuit mijn eeuwen geleden opgedane ervaring als werktuigbouwkundestudent. Als mijn geheugen nog enigszins functioneert is brons een legering van koper en tin, in tegenstelling tot messing, dat uit koper en zink bestaat. Er zijn grofweg drie soorten messing die veel gebruikt worden bij de vervaardiging van muziekinstrumenten:
messing (ook wel geelkoper): 70% koper, 30% zink,
goudmessing: 85% koper, 15% zink en
roodmessing: 90% koper, 10% zink.
En uiteraard is het tegenwoordig hip om vrijwel puur koper te gebruiken: lastig te bewerken, maar met een onvervangbaar geluid.

Ik heb bij Adams het geluk gehad om mijn A10 te kunnen proberen met twee vrijwel identieke bekers, slechts verschillend van materiaal: goudmessing en roodmessing. Ondanks het relatief kleine verschil op papier voelde en hoorde ik een wereld van verschil: goudmessing lijkt sterk op messing, maar het hele klankspectrum is verschoven richting warm en donker, terwijl roodmessing een totaal andere trompet levert die bij zacht spel zachter en ronder klinkt dan messing, en bij stevig spel in het hoge register juist meer hoog in het geluid heeft en erg goed projecteert. Voor deze laatste optie heb ik dan ook gekozen.

Nu mijn vraag: brons is een legering die niet gemakkelijk te verspanen (draaien, frezen en boren) is, maar meestal gegoten wordt. Ik betwijfel dus of bovengenoemde Lotus mondstukken echt van brons zijn. Het kan zijn dat het een vertaalfoutje is. Amerikanen hebben de achterlijke neiging dingen een andere naam te geven als dit duurder klinkt. Zij noemen roodmessing (waarvoor ze een prima naam hebben: red brass) dus vaak bronze. Officieel mag het zelfs, mits je er "commercial" voor zet. Commercial bronze is dus roodmessing. Kan het zijn, Marcel, dat je dat materiaal in bovenstaande post bedoelt?

Auteur:  brassheavy [ 07 feb 2022 13:29 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

Geen idee qua samenstelling, dit is wat Lotus zegt hierover. Ik zal het eens aan Adam vragen welke samenstelling het precies is.

Enige wat ik wel weet is dat materiaal bijzonder veel uitmaakt qua eigenschap.

https://www.lotustrumpets.com/mouthpieces

Auteur:  Roel [ 07 feb 2022 14:24 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

brassheavy schreef:
Enige wat ik wel weet is dat materiaal bijzonder veel uitmaakt qua eigenschap.

Absoluut waar. En als Freddy Grin het een beetje bij het juiste eind had zou een echt bronzen mondstuk juist heel slecht moeten klinken. Hij stelt namelijk dat hoe beter het materiaal klinkt als slaginstrument (bijvoorbeeld een klok), hoe slechter het klinkt om trillingen te geleiden (zoals een trompet, en ik neem aan ook mondstuk).

Auteur:  Ruli [ 07 feb 2022 15:45 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

Roel schreef:
...Officieel mag het zelfs, mits je er "commercial" voor zet. Commercial bronze is dus roodmessing. Kan het zijn, Marcel, dat je dat materiaal in bovenstaande post bedoelt?


Op de site van Lotus zelf staat "Bronze"...weten Amerikanen zelf dan wél waar ze het over hebben?

Ben trouwens benieuwd bij welke fabrikant de mondstukken vandaan komen.

Auteur:  Roel [ 07 feb 2022 17:46 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

Oei, ik moet mezelf corrigeren: brons laat zich uitstekend verspanen, dus een mondstuk ervan maken zou technisch wel kunnen, maar vervormen is een ander verhaal, dus een trompetbeker ga je er niet van kunnen maken.

Je mag eigenlijk niet generaliseren, maar Amerikanen weten doorgaans niet waar ze het over hebben...

Auteur:  brassheavy [ 07 feb 2022 18:59 ]
Berichttitel:  Re: Lotus mondstukken

Eerst werden de mondstukken gemaakt en ontwikkeld bij Egger Zwitserland. Sinds een half jaar nu de eigen serie geheel in eigenbeheer gemaakt in Italie.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/