trompet.nl
https://trompet.nl/forum/

Uitboren
https://trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=12798
Pagina 1 van 1

Auteur:  HenryConn [ 23 okt 2017 11:27 ]
Berichttitel:  Uitboren

Heeft er iemand met het uitboren van een mondstuk?
Ik zou graag een wat grote "keel" willen uitproberen met daarbij de opmerking dat ik in principe geen ander mondstuk wil.

Auteur:  Ruli [ 23 okt 2017 12:45 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Andy Taylor heeft een advies voor jou:

https://www.facebook.com/TaylorTrumpets ... 296179702/

Auteur:  john [ 23 okt 2017 13:33 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Bij het uitboren van een mondstuk zul eerst moeten weten welke diameter er nu in zit. Om een optimaal resultaat te krijgen is het beste om dit gecentreerd te doen zodat de boring overal gelijk is. Het gaat hier om tienden ( 0,05mm is al veel en beter is om dit stapgewijs te doen, dan testen en horen wat dit doet) . De meeste mondstukken zijn gemaakt volgens een bepaald concept met rand,cup,keel, backbore. Als jij nu alleen de keel gaat veranderen zal dit een wat grotere toon geven met iets minder kern, wat breeder geluid, en minder weerstand. Probeer het eerst met een oud mondstuk wat je niet meer gebruikt, wat het allemaal doet het uitboren van de keel.

Auteur:  Muusz [ 23 okt 2017 15:23 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Ik heb vele jaren geleden eens een mondstuk laten uitboren bij Pfeiffer, Rijswijk. Dat was micrometerwerk. Het beoogde resultaat was een vollere klank, maar het resultaat bleek (tevens) het verdwijnen van de sizzle. Prima oefenmondstuk geworden, maar dat was niet de opzet.

Auteur:  Remy [ 26 okt 2017 11:53 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Welk mondstuk betreft het?

Auteur:  jettiny [ 25 nov 2018 21:13 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Ik heb ooit een mondstuk uitgeboord.
Een Schilke 15b was jaren een fijn mondstuk voor mij.
Ik gebruikte het wisselend op de Vincent Bach model 37 en een Lidl Prime flügelhorn.
Door personeelsproblemen binnen het orkest heb ik echter tot vier keer de trompetsectie verlaten om de tenor ter hand te nemen en viceversa.
Mooi voor het orkest dat ik snel kon schakelen, maar op een gegeven moment toen ik na verloop van tijd weer terug ging naar de trompetsectie kon ik mijn lucht niet meer kwijt met gebruik van de Schilke 15 B. Toen het niet snel genoeg veranderde heb ik de boor gepakt en het gat groter gemaakt. Ontbraamt met een strook 3M schuurmatje en er toen een hele poos tevreden op gespeeld.

Toen ik later zag dat veel Tsjechische trompettisten op de Vincent Bach 1 1/4 C speelde, dat mondstuk uitgeprobeerd en aangeschaft.
Nu speel ik op een 1 C van Vincent Bach en daar kan ik mijn lucht goed kwijt.

Het lijkt erop dat ik door de jaren heen steeds meer behoefte heb aan grotere mondstukken. Mijn ranche is groter geworden en de toon rijker/voller.

Vrgr
Jettiny

Auteur:  Alfredo [ 06 maart 2022 13:15 ]
Berichttitel:  Re: Uitboren

Henry Conn,


Waarom wil je überhaupt je mondstuk uitboren? Door het uitboren gaat een mondstuk niet beter klinken en de kans is groot dat het mondstuk daar helemaal onbespeelbaar door wordt.
Misschien is het een goed idee om een aantal middelmaat mondstukken uit te proberen van Jozef Klier, Arnold & Sons en Bruno Tilz. Want de mondstukken van deze Duitse merken hebben een bredere boring dan de mondstukken van andere merken.

Probeer dan eerst de middelmaat mondstukken die qua cup diameter overeenkomen met de Bach 5C want op middelmaat mondstukken spelen de meeste trompettisten het makkelijkst.

Kijk daarbij ook naar welk type rand jij het beste op speelt. Brede randen zoals bijvoorbeeld de Bach W rand, de Bob Reeves 42 rand en de Bob Reeves 42W rand geven een heel goed uithoudingsvermogen.
Smalle randen zoals de Bob Reeves 42N rand en de standaard randen van Bach, Yamaha, Warburton en Hammond Design geven veel trompettisten een grotere flexibiliteit.
Wanneer je op een brede rand steeds het mondstuk van je mond moet halen om van laag naar hoog te gaan of van hoog naar laag te gaan is de rand voor jou te breed en kan je beter een smallere rand kiezen. Maar smalle randen zijn niet voor iedereen geschikt. Bij veel trompettisten verdrukken smalle randen de bloedcirculatie in de lip spieren waardoor zij heel snel vermoeid zijn. Die trompettisten zijn veel beter af met bredere randen.

Tip: muziekwinkel Adams heeft een heel groot assortiment aan mondstukken dus daar kan je urenlang mondstukken uitproberen.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/