trompet.nl > forum > Toon onderwerp - Druk op lippen
trompet.nl - dé toonaangevende trompet site van nederland
  > home > forum - u bent nu hier  
   > het trompet.nl forum

Het is nu 28 maart 2024 12:09

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 04 jan 2021 16:06 
Offline

Geregistreerd: 04 jan 2021 15:52
Berichten: 8
Hallo,
Ik speel sinds mijn 6e trompet (nu 10 jaar) en kom nu enkele problemen tegen. Doordat ik nog relatief jong ben heb ik vrij weinig lucht. Dit probleem was er al een aantal jaar eerder waardoor ik erg ging drukken met m'n mondstuk tegen mijn lippen. Ik merk nu dat als ik langere tijd in het hoger register heb gespeeld, dat de spanning in mijn lippen helemaal verloren is. Hierdoor is de stemming heel slecht en kan ik eigenlijk niet meer fatsoenlijk spelen. Dit gebeurt meestal na een half uur spelen, zelfs met wisseling in lager register zoals in repetities in een orkest. Ik dacht eerst dat het kwam doordat ik geen ademsteun gebruikte maar nu ik ademsteun gebruik zie ik geen verschil. Ik zag recent ergens iets dat buzzen een goede oefening is, maar toen ik dat probeerde hoorde ik weinig klank. Ik dacht dat het drukken op m'n lippen iets te maken zou kunnen hebben met de embouchure dus ging ik onderzoek doen. Ik vond de pucker embouchure en ging deze uittesten. Ik merkte tijdens het spelen dat waar ik een c boven de balk kon spelen met mijn eerdere embouchure, dat ik hier zelfs al moeite met een g boven de balk heb, waarna ik automatisch overspring naar de oude embouchure. Maar in het lager register ging de pucker embouchure mij goed af.

Mijn vraag is, hebben jullie tips om minder je mondstuk te drukken tegen je lippen tijdens het spelen of weten jullie andere redenen waarom ik na een half uur spelen last begin te krijgen van mijn lippen waarna ik nauwelijks verder kan spelen? Alvast bedankt!


Share on Facebook Share on Twitter Share on MySpace Share on Delicious
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 04 jan 2021 16:21 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2005 21:54
Berichten: 517
Woonplaats: Zuiderwoude
Als je 16 bent zijn je longen prima ontwikkeld om goed trompet te kunnen spelen in alle registers. Als ik je verhaal zo lees informeer je jezelf vooral door dingen op te zoeken online etc, maar zoek eens een goede docent. Iemand die misschien zelf in het verleden tegen wat problemen aan is gelopen of een specialist in het hoge register.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 05 jan 2021 17:02 
Offline

Geregistreerd: 04 jan 2021 15:52
Berichten: 8
Bedankt voor je antwoord.
Ik heb inderdaad op dit moment genoeg lucht in mijn longen maar het gene wat ik er mee bedoelde was dat dat vroeger niet het geval was waardoor ik ging drukken. Ik heb een docent en heb aan hem al een tijd terug gevraagd hoe ik deze vermoeidheid zou kunnen verhelpen. Hij gaf als eerst aan om gebruik te maken van ademsteun omdat het middenrif nou eenmaal een stuk sterker is dan die kleine spieren in je lippen. Het had wel enigszins effect maar het deed het probleem niet oplossen. Ik ben er nu eigenlijk vrij zeker van dat de reden is dat ik te veel druk tegen mijn lippen waardoor de bloedtoevoer als het ware wordt geblokkeerd (net als zitten op je arm). Ik heb dit gister aan hem gevraagd maar hij kon er niet echt een oplossing voor bedenken. Het enige wat hij adviseerde was om jezelf te corrigeren als je merkt dat je te veel druk zet. Ik probeerde dat maar vooral als ik de hoogte in ga, ga ik weer drukken. Misschien dat je een andere oplossing hiervoor weet?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 05 jan 2021 19:06 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2005 21:54
Berichten: 517
Woonplaats: Zuiderwoude
Ik denk dat iedereen wel wat druk zet in het hoge register. Sommige trompettisten die een aantal uren per dag maken hebben ook vaak een soort lichte afdruk van het mondstuk semipermanent op de lippen. Zoek maar eens een foto van Peter Masseurs of Maynard Ferguson op.
Ik merk zelf dat enorm veel ademsteun niet altijd het antwoord is om goed hoog te kunnen spelen. Natuurlijk moet je wel voldoende lucht geven voor een mooie toon maar als je echt hoog moet spelen kun je de lucht versnellen door met je tong en gehemelte een kleinere opening voor de lucht te maken, net als water door een smallere slang of als je met je duim het uiteinde een beetje verspert, dan spuit het er bij wijze van enorm ver uit. Ik kan niet goed op afstand jouw probleem beoordelen maar ik denk dat je vooral in het lage en middenregister niet teveel kracht of druk moet zetten. Alles heeft ook met de stand van je tanden en embouchure te maken. En veel uren maken natuurlijk. Succes


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 05 jan 2021 21:20 
Offline

Geregistreerd: 26 nov 2002 16:28
Berichten: 5688
Veel trompettisten weten geen eens wat een goede ademsteun is. Ik moet er elke les weer op hameren bij veel van mijn leerlingen op het conservatorium.

En tongposities, tja. Als het bij jou helpt om zo te denken dan vooral zo blijven spelen. Ik zal de discussie hierover niet weer oplaaien... :lol:

Ik ben op het moment bezig al dit soort problematiek in een boek op te schrijven "Expanding the High Register". Daar leg ik het simpel uit hoe het zit met efficient spelen, ademsteun, bereik en al dat soort dingen. Met vooral heel veel oefeningen en etudes (120 pagina's).

_________________
http://www.erikveldkamp.nl


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 05 jan 2021 22:07 
Offline

Geregistreerd: 13 jan 2017 11:02
Berichten: 211
Laat maar weten als dat boek klaar is, ik heb wel interesse.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 06 jan 2021 10:46 
Offline

Geregistreerd: 24 nov 2019 11:35
Berichten: 51
Zorgvuldig inspelen. Veel bindingen, rustig opbouwen per halve toon naar boven en weer terug. Daarmee bouw je veel souplesse op.
Tussendoor ook regelmatig je rust pakken op de momenten waarop dat kan.

En inderdaad, niet geloven in wondermiddelen, wonder trompetten, wonder mondstukken en andere fabels. Het is een kwestie van veel oefenen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Druk op lippen
BerichtGeplaatst: 07 jan 2021 07:38 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2010 17:21
Berichten: 105
Het is idd een kwestie van oefenen, maar wel het juiste op de goede manier oefenen! Wat de juiste manier is is voor iedereen anders (voor velen is het hetzelfde maar valt het kwartje bij een andere zinsnede, of voelt het anders voor die persoon)

Dus: neem een goede docent.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


MusicPrint.nl
Schagerl BeNeLux
MusicPrint.nl

Copyright © 2002-2011 Trompet.nl, Alle Rechten Voorbehouden.