trompet.nl
http://trompet.nl/forum/

Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Bugel
http://trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=2&t=12765
Pagina 1 van 2

Auteur:  Ruli [ 31 aug 2017 07:41 ]
Berichttitel:  Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Bugel

Binnenkort ga ik met een bevriende trompettist een bugel uitzoeken bij Hub van Laar in Margraten.
Hij heeft de OIRAM Sandoval voor ogen, maar dat is alleen vanwege de beschrijving op Hubs site:

“…Sandoval bugel heeft een iets grotere beker waardoor een bijzondere donkere, warme klank ontstaat en is geschikt voor het spelen van alle soorten muziek…”

Hij wil er Jazz op gaan spelen en gebruiken voor solo’s in een harmonie-orkest.
Hebben jullie tips en/of gebruikerservaringen met deze bugel en hebben jullie punten waar we even extra op moeten letten bij het maken van de keuze, want we gaan natuurlijk ook de OIRAM Ack, -Fresu en -Belmondo testen.
Ik hoor het graag!

NB. Ik denk dat hij voor een OIRAM instrument gaat omdat hij ook een OIRAM trompet heeft en dus van wat zwaardere(in gewicht) instrumenten houdt... als we de kans krijgen dan proberen we natuurlijk alles wat er ligt, ook de lichtere.

Auteur:  delano [ 31 aug 2017 09:20 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

Amerikanen schijnen toch van een ander soort flugelgeluid te houden dan europeanen. Ze willen hem erg donker en mellow, in europa hebben we natuurlijk Cuesnon gehad. E.e.a. is natuurlijk op de eerste plaats een kwestie van smaak en daarmee erg subjectief. Voor jazz en solowerk zou ik persoonlijk niet zo'n enorme beker willen. Aan de andere kant vind ik het argument van het gewicht zeer valide, ik wordt ook een beetje zenuwachtig van heel lichte instrumenten.
De kleine beker vd B1 vond ik geweldig (maar het is de enigste VL flugel die ik ooit in mijn handen heb gehad)
Als het dus een Oiram moet zijn met z'n zwaargewicht ventielhuis dan zou ik zeker de Ack proberen en verder de BR1 en de BR3, die zouden wat zwaarder moeten zijn dan de B1.

Auteur:  erikveldkamp [ 31 aug 2017 14:58 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

De tip is er onbevangen naar toe gaan en gewoon de instrumenten uitproberen zonder naar de typenummers te kijken. Dan komt vanzelf wel een bugel naar voren die je het beste bevalt.

Auteur:  Ruli [ 31 aug 2017 15:10 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

welk type zou jij kiezen om een solo boven een harmonie-orkest uit te spelen?

Auteur:  erikveldkamp [ 31 aug 2017 15:48 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

Dat kan met elke bugel die Hub maakt, geen enkel probleem. Ik heb mijn Oiram in elke situatie gebruikt, net zoals de B2 die ik vroeger had. Dat werkt allemaal prima, het is gewoon een kwestie van smaak welke je het prettigst ligt (op dat moment...).

Auteur:  Hoebahoe [ 31 aug 2017 19:56 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

Ik ben nu 5 jaar in het bezit van een OIRAM Sandoval. Ik moet zeggen dat ik het nog steeds een geweldig instrument vind. De grote beker van Ø170mm zorgt voor een breed geluid. Door de grote spreiding van het geluid is "hard" blazen overbodig.

ik heb deze toen gekocht vanwege zijn klank, "gemakkelijke" manier van bespelen en mij op mijn manier muziek laat maken zonder al te moeite.

Probeer in ieder geval alles uit wat Hub heeft liggen en bepaal dan wat het beste bij je past.

Auteur:  Ruli [ 03 sep 2017 09:31 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

Gisteren bij Hub geweest en het is een OIRAM Sandoval geworden. Hub had 3 Sandovals klaar gelegd in raw brass, zonder ontwaterings kleppen. Om tóch nog wat vergelijkings materiaal te hebben heeft Hub er op ons verzoek nog een OIRAM Ack en een OIRAM Fresu naast gelegd. Ik wist niet dat mijn vriend het instrument eigenlijk al besteld had een half jaar geleden en hij nu dus eigenlijk zijn definitieve keuze moest maken. Ik denk overigens dat Hub er geen probleem van had gemaakt als het tóch een Ack had moeten worden. Anders zou ie er wel een opmerking bij gemaakt hebben... denk ik. De Sandovals klonken het warmst bij mijn vriend terwijl bij mij de Fresu het fijnste klonk... maar ik speel bijna nooit op een bugel, dat maakt mss ook uit. Hub legde ook uit dat je voor bugel eigenlijk een ander embouchure nodig hebt dan voor trompet. Klonk logisch voor mij. Ook nog even door de werkplaats gelopen en een beetje uitleg gehad. Was weer een leuke dag bij Hub van Laar.

Auteur:  The Joker [ 04 sep 2017 08:02 ]
Berichttitel:  Re: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe Hub van Laar Buge

Ruli schreef:
Gisteren bij Hub geweest en het is een OIRAM Sandoval geworden. Hub had 3 Sandovals klaar gelegd in raw brass, zonder ontwaterings kleppen. Om tóch nog wat vergelijkings materiaal te hebben heeft Hub er op ons verzoek nog een OIRAM Ack en een OIRAM Fresu naast gelegd.


Ligt het aan mij, of moet ie dan nog waterkleppen erop zetten en lakken/verzilveren/vergulden waardoor het instrument enorm kan veranderen?

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/