trompet.nl
https://trompet.nl/forum/

adjustable mouthpiece receiver
https://trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=10&t=12662
Pagina 1 van 1

Auteur:  vico [ 06 apr 2017 21:23 ]
Berichttitel:  adjustable mouthpiece receiver

Wie kan mij vertellen wat het voor-of nadeel is van een adjustable mouthpiece receiver.
Ook hoe je deze moet gebruiken. Ik heb er eentje op mijn adams a3 trompet die ik tweedehands heb overgenomen en de adjustable mouthpiece receiver er bij heb gekregen, in het begin lekte hij en ik heb hem toen sterk aangedraaid en lekkage verdwenen. :?

Auteur:  The Joker [ 07 apr 2017 06:27 ]
Berichttitel:  Re: adjustable mouthpiece receiver

Bel Adams eens op, zij kunnen je dat het beste uitleggen :)

Auteur:  luc [ 07 apr 2017 15:25 ]
Berichttitel:  Re: adjustable mouthpiece receiver

De adjustable mouthpiece receiver heeft te maken met de aanpasmogelijkheid van de "mouthpiece gap"; dit is de afstand die rest tussen het einde van het mondstuk en het eigenlijk begin van de leadpipe. Met de adjustable receiver kan je die afstand dan regelen tot een optimale waarde.

Als je geen adjustable reciver hebt kun je eens experimenteren door de gap te vergroten. Je doet dit door een papiertje één-of-meerder keer om je mondstukschacht te wikkelen zodat het mondstuk dus minder diep valt in de receiver.

De optimale gap heeft te maken met vorm van de optimale stroombuis waarin de lucht aan het trillen is gebracht. Iedere abrupte verandering van dwarsdoorsnede brengt daarbij reflecties teweeg (energieverlies zeg maar).

Vlak na de boring van het mondstuk zal de lucht nog een werveling (vortex) zijn; verder naar de leadpipe toe komt de eigenlijke staande golf tot stand.
De mondstuk gap zou de eerste verstoring zijn van een optimale golf. Een volgende verstoring zou de stembuis kunnen zijn met een abrupte overgang van einde leadpipe naar begin van min of meer uitgetrokken stembuis (sommigen vulden die ruimte op met stukjes buis zodat de doorsnede iets meer constant bleef). Toepassing van een reverse tuning slide gaat dit tegen.
En na de stembuis kom je dan in de ventielen terecht; iedere overgang geeft een kleine verstoring. Er zijn ventielen zonder "valve bumps"... dit zijn de kleine bultjes die je binnenin een ventiel zit omdat de "doorboringen" heel dicht op elkaar zitten; dit zijn vb. MAW-ventielen
( http://www.mawvalve.com/mawvalve.htm ).
Men doet alles om de doorstroming zo optmaal mogelijk te houden.
Etensresten in je toonbuis zijn daarbij ook bron van... regelmatig onderhoud dus !

Auteur:  luc [ 07 apr 2017 16:56 ]
Berichttitel:  Re: adjustable mouthpiece receiver

De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat ik op de weg van mondstuk naar ventielen een verstorende factor in de optimale stroomweg ben vergeten... de waterklep. En inderdaad, ook daar is aan gewerkt om de verstoring zo minimaal mogelijk te houden. Laatste nieuwkomer is de oplossing van Shinji Hamanaga, toegepast bij Best Brass. Bedoeling is hier de aan de buis toegevoegde holte zo minimaal mogelijk te houden

http://www.bestbrass.jp/instruments/img ... arison.pdf
BB is hier de Hamanaga van Best Brass

Hamanaga heeft ook een ventielsysteem op zijn naam
http://www.bestbrass.com/instruments/im ... el_740.jpg
http://www.bestbrass.jp/instruments/hamanaga_valve.html
jammer geen leesbare vertaling...

http://www.wbc.vc/en/recommend/bestbrass.htm

Auteur:  vico [ 08 apr 2017 08:00 ]
Berichttitel:  Re: adjustable mouthpiece receiver

Beste Luc, wordt dan de stemming van trompet niet beinvloed? Of heeft dat er niets mee te maken?

Auteur:  luc [ 08 apr 2017 10:42 ]
Berichttitel:  Re: adjustable mouthpiece receiver

Ja, eigenlijk wel; een beetje, maar niet in die mate als wat je met de stempijp van een flugelhoorn (ook piccolotrompet) krijgt. Een adjustable mouthpiece receiver is geen stempijp.Over welke afstanden het gaat kan je zien onder "average gap per manufacturer"... http://stomvi-usa.com/learn-about-the-annulus-gap/

Het heeft ook te maken met het feit dat mondstukken (van verschillende merken) een andere taper kunnen hebben en daardoor dieper of juist minder diep in de mondstukreceiver gaan. Door die receiver beweegbaar op te stellen kan de gap (eind mondstuk- eind toonbuis) geoptimaliseerd worden.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/